Hoe blijf je Mindful

Met mindfulness – een methode ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn – creëer je balans tussen doen en zijn. Je leert beter omgaan met angst, stress en pijn. Bovendien ontdek je hoe je doelbewust aandacht geeft aan gedachten, gevoelens en gewaarwordingen zoals ze zijn, op het moment zelf, zonder te oordelen. Het resultaat? Minder stress, pijn en narigheid. Veel mensen volgen daarom de officiële basistraining MBSR: Mindfulness Based Stress Reduction. Maar hoe blijf je mindful? Zonder weer in oude patronen terug te vallen? Voor beginners niet altijd eenvoudig. Daarom vijf tips!


1: Maak van alledaagse zaken een mindful momentje 

Veel mensen beweren geen tijd te hebben voor dagelijkse meditatie. Terwijl veel spirituele goeroes je juist adviseren om minimaal twee keer per dag met je aandacht naar binnen te keren. Als daarvoor je de discipline ontbreekt, maak dan van alledaagse zaken een meditatiemoment. Mindful leven betekent immers dat je de alledaagse dingen met aandacht doet – dat je bezig bent met tandenpoetsen als je je tanden poetst, dat je je bewust bent van voedsel als je eet, dat je voelt en accepteert wat er in je omgaat als je boos bent of in de file staat. Besluit daarom dat bijvoorbeeld het tandenpoetsen of douchen voor jou meditatiemomenten worden. Wedden dat je ervan opknapt en het effect nog lang nawerkt?

 

2: Blijf in het hier en nu 

Mensen hebben de rare gewoonte om met onze gedachten alle kanten op te gaan. Voor je het in de gaten hebt, zit je in een gedachtespiraal. 'Ik moet morgen de vuilnis buiten zetten. Heb ik eigenlijk wel nieuwe vuilniszakken? Die moet ik zaterdag dan voor de zekerheid maar meenemen van de supermarkt. O, nee, dat gaat niet, dan komen mijn ouders op bezoek... etc.'. Dit soort gedachtes zijn heel menselijk, maar vreten ook energie. De truuk is om je ervan bewust te zijn. Merk je op dat je in zo'n spiraal belandt en begint na te denken over het verleden of de toekomst? Grijp dan onmiddellijk in. Zeg tegen jezelf: 'blijf aanwezig'. Zo stop je de eindeloze gedachtestroom en maan je je geest tot rust.

 

3: Wees dankbaar 

Dankbaarheid is een krachtige impuls voor je welzijn. Dankbare mensen voelen zich gelukkiger en zijn meer mindful dan hun (ondankbare) medemensen. Benoem daarom elke avond als je gaat slapen minimaal vijf dingen waarvoor je die dag dankbaar bent geweest. Bijvoorbeeld voor de tijd die je doorbracht met dierbaren, het lekkere kopje koffie dat je dronk of het feit dat je een klus op je werk hebt afgerond. Werk geen standaard lijstje af en probeer dagelijks echte dankbaarheid te voelen.

 

4: Trigger jezelf 

Veel mensen 'vergeten' in de hectiek van alledag om mindfulness toe te passen. Je raakt te snel afgeleid door een deadline op het werk, een ruzie met je geliefde of een enorme file terwijl jij net ergens heen moet. Dit kun je oplossen door jezelf te triggeren. Stop iets in je broekzak dat je aan mindfulness herinnert. Een steentje, een elastiekje of een paperclip. Steeds als je dit item voelt, dan herinner je jezelf eraan dat je wilt genieten van het hier en nu.

 

5: Geef nooit op 

Als je ondanks al je goede bedoelingen toch merkt dat je wordt meegezogen in de gekte van het dagelijkse leven, oordeel dan niet over jezelf. Het is niet erg. Morgen is er weer een dag. Dan probeer je het opnieuw. Haal diep adem. Geef nooit op. Je zult merken dat het steeds beter gaat om mindful te blijven. Succes!

 Volgende spirituele beurs

Deventer

20 en 21 Juli

Meer informatie

Bestel jouw tickets voor de Paraview spirituele beurs