Wijsheid van emoties

Al duizenden jaren onderwijzen chi kung en de Chinese geneeskunde dat het vasthouden aan negatieve emoties de belangrijkste inwendige oorzaak van ziekte is. En dat is precies wat het gros van de mensen in het Westen doet. Pijnlijke emoties zijn echter boodschappen van de ziel. Ze vertellen je dat iets aandacht nodig heeft. We zetten vijf van deze emoties voor je op een rij.

1: Woede


Woede is een natuurlijke reactie op een situatie die voor jezelf of (dierbare) andere mensen onwenselijk is. De meeste westerlingen hebben echter niet geleerd hoe ze met deze emotie moeten omgaan. Met ontkenning, schaamte of onderdrukking als gevolg. Maar woede blijft dan 'ondergronds' in je systeem. Ook uitbarstingen jegens anderen zijn een gevolg van woede. Wat eveneens een verwoestend effect heeft, bijvoorbeeld op je relaties met anderen. De tao leert je om woede te uiten op een meedogende manier. Vergeving van alle betrokkenen inclusief jezelf is de sleutel.

2: Bezorgdheid


Bezorgdheid is een op angst gebaseerde emotie. Als je hier regelmatig last van hebt, is dat behoorlijk destructief. Het vreet aan je gemoedsrust en levensvreugde. Vaak stamt deze emotie uit je jeugd. Maar ook de maatschappij gedijt op het creëerden van angst en bezorgdheid. Sla de krant maar eens open. Neemt bezorgdheid de overhand? Dan ga je in je hoofd leven. Met stemmetjes die je voortdurend waarschuwen voor het een en ander, zodat je overal redenen ziet om bezorgd te zijn. Een gebrek aan vertrouwen is hier debet aan. Als je (weer) gaat leven vanuit je hart, neemt je bezorgdheid af.

3: Arrogantie


Arrogantie zorgt ervoor dat je je verheven voelt boven anderen. Je blaast jezelf als het ware op van belangrijkheid. Om uiteindelijk je neus te stoten. Soms is dat overduidelijk aanwezig, soms subtiel. Arrogantie maakt dat je vervreemd raakt van je enthousiasme, dankbaarheid, vertrouwen, mededogen, vreugde en liefde. Merk je dat bij jezelf op? Vergeef jezelf en corrigeer jezelf vervolgens. Hoe vaker je dat doet, des te gemakkelijker het wordt!

4: Verdriet


Droefheid is een natuurlijke reactie op verlies. Iemand sterft, je relatie loopt op de klippen of je verliest je baan. Het is dan gezond om verdriet diepgaand te voelen en tot uitdrukking te brengen. Om uiteindelijk je verdriet weer los te laten en na rouw tot acceptatie te komen. Negeer, ontken of onderdruk je je verdriet? Dan zet het zich vast in je lijf. Toch is het voor veel mensen moeilijk om hun droefheid te doorleven. Het doet zo'n pijn dat velen het liever niet voelen. Met schadelijke gevolgen voor je welzijn.

5: Ongeduld


Ongeduld heeft alles te maken met haast hebben. Het moet sneller, vind je. Maar iedere handeling, iedere interactie, heeft een ritme, een natuurlijke energiestroom. Je denkt misschien dat je tijd bespaart door ongeduldig te zijn, maar de kans is groot dat je taak dan vertraging oploopt of zelfs helemaal niet afkomt. Je zit jezelf er dus mee in de weg.

Diep Magazine

>>  diepmagazine.nl

 


Volgende spirituele beurs

Dordrecht

13 en 14 April

Meer informatie

Bestel jouw tickets voor de Paraview spirituele beurs