5 tips om je leven te veranderen

Soms zit het tegen in het leven. Hoe kom je weer los als je vastloopt in bijvoorbeeld verdriet, pijn of woede?

Charlotte Kasl schreef er een praktisch boek over geïnspireerd op de Boeddha. Ze beschrijft zeven duidelijke stappen om de door jou gewenste veranderingen door te voeren in je bestaan. We geven alvast een voorproefje door in vogelvlucht de eerste vijf stappen te beschrijven. Ga je mee op reis naar een gevoel van vrijheid?


1: Voel je hunkering, stel vast waar je vastzit

De eerste stap is je bewust te worden van je onrust, ongelukkigheid en verlangen naar iets wat rijker, evenwichtiger en zinvoller is. Denk na over je verlangens, dromen en de hoop die je had voor je leven. Wat voelt teleurstellend? Welke actie vermijd je? Hoeveel van je energie sijpelt er weg door zorgen over een relatie, baan, of door je simpelweg ongelukkig te voelen? Moeilijk? Stem je dan af op je lichaam om plekken waar spanning zit te leren voelen.

2: Wees aanwezig

Nu ga je van nadenken over waar je vastzit naar beweging. Zonder per se te weten wat je wilt veranderen of waar je zult uitkomen, stel je je opnieuw open voor de ervaringen van het leven. Aanwezig zijn is het open leven tegemoet treden met nieuwsgierigheid in plaats van met angst, zorgen en akelige voorgevoelens. In het boeddhisme gaat het om leven in het nu, om de kwaliteit, rust en schoonheid van elke dag. Hoe je dat bereikt? Kasl geeft talloze tips. Van 'om' chanten tot het leren bespelen van een muziekinstrument. Van concentratieoefeningen op dankbaarheid tot yoga of pilates.

3: Wees aandachtig

Vervolgens is het de kunst om dieper in je ervaringen van innerlijk bewustzijn te duiken. Van moment tot moment. Iedere dag. Je leert opmerken wat er zich binnenin afspeelt. Ben je moe, verdrietig of hongerig? Aandachtig zijn is verankerd zijn in je lichaam. Het komt tot uiting, als je bijvoorbeeld vraagt 'voelt dit goed voor mij?', 'wat wil ik echt doen' of 'wat zegt mijn lichaam me?'. Je begint ook je gedachten op te merken: hoe al die verschillende stemmetjes in je hoofd de hele dag argumenteren, beoordelen en censureren. Deze zetten je op het spoor van belemmerende overtuigingen en opvattingen. Om jezelf op die manier waar te nemen - als het ware vanaf een afstandje, als getuige -, kun je bepaalde meditatieve vermogens ontwikkelen.

4: Leef in de werkelijkheid, luister naar je waarheden

Stap vier draait erom dat je onderscheid maakt tussen het verleden en het heden. Dit helpt je om duidelijke keuzes te maken. Ben je bijvoorbeeld echt zo woedend omdat je partner iets zegt, of reageer je vanuit een oud pijngevoel ? Als je mensen en situaties ziet zoals ze zijn zonder er beelden, verwachtingen of interpretaties uit het verleden overheen te leggen, schenkt dat een enorme vrijheid. Grondig zelfonderzoek is hierbij een vereiste. Kasl geeft concrete handvatten om dit te bereiken via oefeningen, inzichten en meditaties. Allemaal bedoeld om je bril die de waarheid kleurt af te zetten.

5: Verbind je met anderen, verbind je met het leven

Als je bij stap vijf bent beland, kom je aan bij het centrum van je reis. Oprechte verbindingen met de ander verlichten angst en helpen je om je wezenlijke eenzaamheid te verlichten. Dit is een veilige basis van waaruit je je in de wereld kunt begeven en risico's durft te nemen. Elk moment van empathie, begrip, vriendelijkheid en bemoediging telt. Het verzacht je hart, kalmeert je zenuwstelsel en overbrugt het gevoel van gescheidenheid. Focus daarom op die momenten. Wees niet bang om hulp te vragen: laat je helpen door de ander. En help op jouw beurt de ander. Wat daarbij belangrijk is? Echt contact maken, luisteren en je eigen meningen even opzij zetten.

Diep Magzine

>>  diepmagazine.nl

 


Volgende spirituele beurs

Arnhem / Westervoort

31 en 01 April

Meer informatie

Bestel jouw tickets voor de Paraview spirituele beurs